BLOG

Mordassa Moxon

Ja fa temps de la meva darrera publicació! Des que sóc a Instagram no paro gaire atenció al blog...

Una alumna habitual em va demanar que féssim un taller sobre la mordassa de Joseph Moxon, així que he estat fent primerament la meva per preparar totes les explicacions i aspectes a considerar. Fa temps que me'n volia fer una perquè estic convençut que millorarà la comoditat i eficiència a la meva feina.


També pot ser una bona eina pels que comencen, especialment si no es té un bon banc de treball. És una mordaça pesada i podria ser instal·lada a sobre d'una taula. Proporcionaria una bona subjecció i elevaria les peces a una alçada adequada per a treballar.


He fet servir freixe americà provinent d'uns retalls d'un llit que vaig fer. La ferramenta és la millor que es pot obtenir avui dia, feta per Benchcrafted. Només la ferramenta ja pesa més de 4 kg.La mordassa Moxon


La part més interessant de la feina són els rebaixos hexagonals que rebran les femelles. El sobrant ha estat extret amb una fresadora amb broca helicoidal i hem fet els darrers talls amb puntacorrent i maça. Ha estat fàcil aconseguir un encaix que entri a pressió que entri amb facilitat però sense tolerància. Fixeu-vos en la netedat de la feina i com les parets són planes i intersecten en línies rectes i verticals.La resta de la feina és més aviat senzilla.

Obrant amb la garlopa d'angle baix Lie-Nielsen No. 7 1/2

Encolant els components de la mordassa Moxon. Els millors sargents de carcassa són els Bessey

Moxon: refonent les dues meitats de la mordaça.


Finalment arribem al xamfrà rematat en gola o llengua de xai (de l'anglès "lamb's tongue"), un detall clàssic de segles anteriors. La millor manera de procedir és a mà.
Ha estat una construcció agradable al llarg de dos dies, i per fi en tinc una d'aquestes al taller! Crec que a les alumnes que vindran a fer el curs els agradarà.


Language 
Archive
Recent Posts