BLOG

Curs d'esmolat

Fa dos caps de setmana vaig estar compartint amb en Manu i la Vigdis el que he après sobre preparació i esmolat de fulles de ribot i enformadors. Hem treballat la preparació del dors i del toix tant amb fil recte com en fil corb. En Manu ha portat un antic Stanley número 3 i la Vigdis un número 4 amb ganiveta de Ron Hock. Ha estat una delícia de fer la posta a punt: el mecanitzat d'aquest fabricant és tan bo que amb prou feines no cal esmerçar temps en la preparació per a un rendiment òptim.

Hem parlat de pedres a l'aigua i pedres de diamant, mètodes de comprovació de planeitat i dos models de guies d'esmolat.

He tingut l'oportunitat de conèixer els puntacorrents de Narex, fets a la República Txeca, em penso. M'ha sorprès la qualitat del mecanitzat (amb marques molt suaus i el dors pràcticament pla), que ens ha permès fer la preparació amb molt poc temps. Té un bisellat lateral que no arriba fins a la cantonada del dors (es queda a un mil·límetre més o menys), però és prou a prop. Pel que fa al mànec, el trobo massa gran per al meu gust i m'agradaria trobar-lo millor acabat, sense marques del polit. A diferència de molts altres, té un acabat natural i agradable.

Resumint: em sembla una bona eina per començar, ben mecanitzada i a un preu raonable. En desconec el tipus d'acer, però sospito que no és qualsevol ferro amb crom i vanadi. Si no vull invertir en eines superiors com ara Lie-Nielsen, Veritas, Blue Spruce, Barr Quarton o Ashley Iles, aquesta opció és raonable en qualitat - preu.

Una pedra a l'aigua ha de ser perfectament plana en el llarg i en l'ample. Encara no he vist cap que arribi del fabricant en aquestes condicions. Per mi, el millor sistema per a aplanar-les és paper de vidre sobre granit rectificat.

Rectificant una pedra d'esmolar nova

Finalitzem el taller construint un capçalet, que és un exercici excel·lent per aprendre l'ús del ribot d'acabats i el de testes. A més, aprenem a fer les nostres pròpies clavilles. En aquest cas l'hem fet amb roure, ni que normalment fem servir pi per aquest exercici.

Language 
Archive
Recent Posts