Curs d'esmolat

March 13, 2018

Fa dos caps de setmana vaig estar compartint amb en Manu i la Vigdis el que he après sobre preparació i esmolat de fulles de ribot i enformadors. Hem treballat la preparació del dors i del toix tant amb fil recte com en fil corb. En Manu ha portat un antic Stanley número 3 i la Vigdis un número 4 amb ganiveta de Ron Hock. Ha estat una delícia de fer la posta a punt: el mecanitzat d'aquest fabricant és tan bo que amb prou feines no cal esmerçar temps en la preparació per a un rendiment òptim.

 

Hem parlat de pedres a l'aigua i pedres de diamant, mètodes de comprovació de planeitat i dos models de guies d'esmolat.

 

 

He tingut l'oportunitat de conèixer els puntacorrents de Narex, fets a la República Txeca, em penso. M'ha sorprès la qualitat del mecanitzat (amb marques molt suaus i el dors pràcticament pla), que ens ha permès fer la preparació amb molt poc temps. Té un bisellat lateral que no arriba fins a la cantonada del dors (es queda a un mil·límetre més o menys), però és prou a prop. Pel que fa al mànec, el trobo massa gran per al meu gust i m'agradaria trobar-lo millor acabat, sense marques del polit. A diferència de molts altres, té un acabat natural i agradable.

 

Resumint: em sembla una bona eina per començar, ben mecanitzada i a un preu raonable. En desconec el tipus d'acer, però sospito que no és qualsevol ferro amb crom i vanadi. Si no vull invertir en eines superiors com ara Lie-Nielsen, Veritas, Blue Spruce, Barr Quarton o Ashley Iles, aquesta opció és raonable en qualitat - preu.

 

 

 

 

Una pedra a l'aigua ha de ser perfectament plana en el llarg i en l'ample. Encara no he vist cap que arribi del fabricant en aquestes condicions. Per mi, el millor sistema per a aplanar-les és paper de vidre sobre granit rectificat.

 

 

 

Finalitzem el taller construint un capçalet, que és un exercici excel·lent per aprendre l'ús del ribot d'acabats i el de testes. A més, aprenem a fer les nostres pròpies clavilles. En aquest cas l'hem fet amb roure, ni que normalment fem servir pi per aquest exercici.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

BLOG

Language 
Please reload

Please reload

Archive
Recent Posts

February 21, 2019

February 21, 2019

February 21, 2019

January 15, 2019

January 15, 2019

September 10, 2018

Please reload

© 2016 by Germán Peraire. All rights reserved. Legal notice.   Privacy policy.

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
  • Instagram Clean